søndag den 17. november 2013

rødvins pocherede pærer med citron cremefraiche-mousse, røget malt whisky-karamelsauce.




lavet den 09-12-2012


                                                    


                                                          lavet den 24-12-2012

6 pers.
tid: dagen før ,½time, + 2timer.

cremefraiche-mousse
(skal laves dagen før)
1 stang vanille

200g cremefraiche 38%
50g lyst rørsukker
2 citroner, revet skal +saften af den ene
1½ husblas udblødt i koldt vand
200ml piskefløde
en smule vindruekerneolie

pocherede pærer
6 pærer
3 stjerneanis
6 nelliker
2 kanelstænger
1 tsk stødt muskatnød
1 flaske rødvin, + et glas til dig selv
200g lyst rørsukker
400ml koldt vand
2 appelsiner + skal og saft

Whisky-karamel-sauce
250g usaltet smør
250g lyst rørsukker
200ml gylden sirup
1 lille dåse kondenseret mælk
50 ml whisky, ( jeg bruger en mellem røget eller meget røget whisky og jeg bruger lidt mere)

Mousse:
del vanillestang og skrab kornene ud, bland med cremefraiche , bland sukker og citroskal i.
varm citronsaften op , tilsæt den udblødte husblas og lad det smelte over varmen, køl en smule ned
og rør det i cremefraiche-blandingen, pisk fløden til skum og vend den i cremefraiche-blandingen.
hæld det i portions-skåle som er smurt med vindrueolie, film på og på køl, natten over.

pocherede pærer:
skræl pærerne lad stilken sidde på, (jeg plejer også at skære så lidt af bunden af pæren af så den kan stå i gryden),
bland alle de resterende ingredienser, og bring dem langsomt i kog. stil
pærerne i vinblandingen, læg låg på gryden, og bring langtsomt i kog igen. lad dem ´simre i ½ time, og tjek
med en ske, om frugten er kogt færdig ( tryk ikke for hårdt de skal være mellembløde/hårde give en smule efter.
umodne pære skal have en smule mere. sluk for varmen og lad køle af i vinen.

whisky-karamel-sauce
bland det hele i en gryde mens du varmer langtsomt op, lad den småsimre i 15-18min over lav varme,
den må ikke koge på noget tidspunkt, lige inden anretning kan man med fordel, på forhånd gemme lidt whisky,
og hælde i blandingen hvis man vil have den smager lidt mere igennem.

anret den stivnet cremefraiche først ,pærerne forsigtigt efter de er tørt af i bunden ,eller skær dem og læg dem som vifte eller blomst,
drys med kanel, evt pynt med mynte, koriander.
vores børn kan meget godt lide den her ret, om det er det søde eller whiskyen der her slår igennem vides ikke.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar